Åkersorkarna, näbbmössen och vattennäbbmössen på Fredrikshall!

Vi inrapporterar nu fångstrapporten på vår sorkjakt. Från den andra september fram tills idag har 181 sorkar (några av dem näbbmöss) fastnat i våra fällor. När det gäller fällorna kan vi konstatera att den klassiska lilla slagfällan är mest effektiv. De små sorkarna utlöser inte de större modellerna av fällor. Just nu har vi 5 olika modeller av fällor, så vi har gjort ett rejält test. En höjdare har visat sig vara ett doftämne som man droppar på fällan så att man slipper lägga dit något bete. Blir mindre kontakt med fällan, mindre pill och lättare att hantera med handskar på händerna.

En dag satt en raritet i fällan och efter sökning på internet visade det sig vara en vattennäbbmus. Den var större än valiga små grå näbbmöss och hade skinande svart päls på ryggen samtidigt som den var vit på magen.

Vi firade att vi nått 100 sorkar genom att köpa Geleråttor på ”Allehanda”, och vi funderar nu på vad vi ska fira med när vi når 200 st. Malin har föreslagit en jättegeléråtta, men vi har inte hittat någon sådan ännu.

Text och bild: Eva Flodin