Intervjun

 

 

Leena Berggren

Berätta om dig själv
Min pappa kom från Blaikliden medan jag själv är född och uppvuxen i Norrbyn (1 mil söder om Hörnefors). Vilhelmina har dock alltid varit mig kärt då pappa kom härifrån och behöll sin vilhelminadialekt så länge han levde. Därför är den tillsammans  med "norrbysskan" ljuva hemlandstoner i mina öron.
Jag arbetar som behandlingsassistent för SiS i Vindeln. Pendlingen fungerar bra när jag jobbar natt och gör mina arbetspass på 11,5 timmar/natt under en tvåveckorsperiod med nio nätters ledighet emellan. Mina intressen är djur och natur, psykologi, som är väldigt intressant och politik, vilket säkert farmkommit på Vilhelminabloggen.

Hur länge har du bott i Nästansjö?
Jag flyttade till kommunen 1995, träffade Sigge 1996 och flyttade hit till byn sommaren 1997. 

Vad är det bästa med att bo just här i Nästansjö?
Jag har min sambo här! Sedan värdesätter jag närheten till naturen oerhört mycket. Här är underbart att leva! Jag har ett psykiskt krävande jobb som jag behöver koppla bort när jag är ledig. Det är inte så lätt alla gånger. Men nere vid sjön rensar jag bort alla själsliga återkopplingar till jobbet. Där kan jag sitta i timmar och bara njuta av vad mina sinnen upplever. Det är verkligen en lisa för själen, en oerhörd avkoppling.

Vilket är ditt drömresemål?
Galapagosöarna! Det är naturen och djurlivet som lockar.

Om du fick tre önskningar vad önskar du dig då?
Jag önskar att Sigge och jag ska få vara friska och ha hälsan i många år till, likaså våra anhöriga. Och att jag ska ha förmånen att få jobba fram till pensionen och njuta av livet som pensionär. Egentligen en önskning, livskvalitet för mig och mina nära och kära önskar jag mig!

Vilken plats i Nästansjö vill du rekommendera andra att besöka?
Jag kan berätta om mitt besök från Tjeckien. Jag var stolt över att kunna visa dem vyn från affären. Det är andlöst vackert där när man ser ut över myrarna med fjällen i fond. Och just den utsikten är också den upplevelse som tjeckerna minns bäst från sitt besök här. Det är kul. Sittgruppen utanför affären är trevligt placerad, med milsvida utsikt. En annan plats som är fantastiskt vacker, är Hunneberg. Sigge har en jaktstuga där och utsikten därifrån är otrolig! Man ser Doroteafjällen därifrån.

Hur tänker du dig Nästansjö om 20 år?
Som det är nu har vi bostadsbrist i byn, det finns unga småbarnsfamiljer som vill flytta hit men inga hus till salu, och barnen blir fler i byn.  - Ja, mitt hopp är i alla fall att byn ska fortleva!

Om du får ta med dig en sak ifall du gick vilse på Nästansjömyra? 
Ett ett jakthorn att blåsa i så folk kan höra var jag är.