Tomtetjänst- minnen och historia

Under denna rubrik kommer vi i årets adventskalender dela med oss av berättelser från tomtetjänst under åren.
Tack till alla som bidragit!

Uno Nilsson var föreståndade på Kooperativa när han 1948 tog initiativ till att starta tomtetjänst. Han hade varit på konferens i Stockholm där en affärsföreståndare från en by i södra Sverige berättade om den tradition med Tomteservice som de hade i hans hemby. Uno tog med sig idén hem till Nästansjö. Han såg ett tillfälle att på ett roligare sätt dela ut affärens almanacka till alla bybor.
 
Första året åkte tre tomtar (premiäråret var det Uno själv, Östen Björkman och, mest troligt, Kalle Svedberg som tomtade) med häst och rissla runt i byn. Alla hus fick besök och det är möjligt att några klappar som blivit köpta på affären också delades ut den första julen. Det blev en lång julaftonskväll för tomtarna men det blev också så populärt att Uno beslutade att göra samma sak nästa år. Med den skillnaden dock att året därpå fördubbla antalet hästar och tomtar för att hinna med. Den lärdomen hade de dragit.

Så var Tomtetjänst igång och inte hade Uno Nilsson det där första året trott att det han startat skulle vara början på något som skulle bli en viktig och oerhört uppskattad tradition i Nästansjö. Uno har berättat att ett år var det tal om att det inte skulle bli någon tomtetjänst den julen men då hade en gammal man med bestämdhet sagt att han ville ha tomtetjänst. Först då insåg Uno vilken social funktion tomtetjänst ändå kan fylla. Och många är de minnen byborna har från tomtetjänst genom åren ...