Från adventskalendern 2009

 

Julminnen

Ulla Almqvist


Mitt första julminne är långt tillbaka i tiden. Jag minns att de kom bortifrån farbror Hjalmars och sjöng julsånger. Det var farbror Hjalmars flickor Bibbi och Maud och Dags mamma Solveig. De var nog utklädda till tomtar den gången.
Minnen av tomtetjänst är... till exempel att jag var tomte ett par år där i början. Vi var väst i byn och till Bränna. Då körde de med häst och rissla och alla fick en almanacka. Folk köpte och lämnade in paket även då men det var nog inte i samma mängd som nu… men jag minns inte riktigt… Folk blev glada i alla fall när vi kom!

Sven-Olof Persson


Mitt första julminne är nog när jag fick en yxa. Jag vet inte riktigt när det var men vi firade julkväll däri Sigurds, som var en bror till farsan. Då hyrde Sigurd och hans familj hos Uno Nilsson och vi var där när tomten kom. (Hilma tror att Svenne var tre eller kanske fyra år den julen).
Något särskilt tomtetjänstminne har jag nog inte direkt… jag har aldrig varit tomte (inte förrän nu, är han inte snygg i tomteluva? ;), det har jag klarat mig ifrån. Nej, jag minns nog mest musiken när de körde genom byn. Både Svenne och Hilma förknippar Lars-Erik med tomtetjänst. Han var Tomten! Lars-Erik var duktig på ”töcke”, han tyckte det var roligt.

Förresten, det visade sig att Svennes björn hade hela 22 år på nacken.