Intervjun

 

 

 

Bruno Eliasson (de vackra tavlorna i bakgrunden är Brunos egna alster)

Berätta om dig själv

Jag är född i byn, hemma i huset. Enligt sägen var barnmorskan som då bodde i Tresund rädd för björn och kom inte. Därför föddes jag hemma med hjälp av Gunnars Elsa. Jag växte upp här i Nästansjö och sedan har jag bott på lite olika platser i Sverige och jobbat. Jag har kört timmer åt en arrendator i Västra Ryd, kört truck på en fabrik i Solna, jobbat i Surahammar och i Dalarna och i en järnvägstunnel i Göteborg åt Wales Bergsten. Mellan 1966 och 1973 bodde jag i Umeå. Därefter flyttade vi hem och jag fick jobb på plastfabriken. 1974 byggde vi huset här i Nästansjö och jag har jobbat inom verkstadsindustrin resten av mitt yrkesverksamma liv. Mina intressen är att snida och att måla tavlor. Det är sådant jag gjort, och fortfarande gör, i perioder när andan faller på. Det kräver att man känner sig inspirerad men det är fantastiskt roligt när inspirationen kommer.

Hur länge har du bott i Nästansjö?

Som sagt är jag född och uppväxt här och sedan har jag bott här sedan 1974.

Vad är det bästa med att bo just här i Nästansjö?

Jag är ingen stadsbo så för mig är det en viss form av frihet att bo så här. Det är enkelt och eftersom jag är uppvuxen här har jag många vänner och bekanta. 

Vilket är ditt drömresemål?

Ja, säg det... Vore det inte beroende av pengar skulle jag vilja se hela världen, från nordpolen till sydpolen.

Om du fick tre önskningar vad önskar du dig då?

Att få ha hälsan är viktigt! Ska man önska stort skulle jag önska fred på jorden och klimatförbättringar nu när det börjar vara ett stort problem i världen. 

Vilken plats i Nästansjö vill du rekommendera andra att besöka?

Björnberget om man är ute efter utsikt. Därifrån ser man mycket, bland annat en stor del av fjällvärlden.

Hur tänker du dig Nästansjö om 20 år?

Jag hoppas att det står kvar. Det är ju alldeles beroende på arbetstillfällen men om gruvnäringen får ett uppsving som tecknen tyder på kan Nästansjö blomma upp igen!

Om du får ta med dig en sak ifall du gick vilse på Nästansjömyra?

Jag går aldrig vilse eftersom jag orienterar mig efter naturen.. men det är klart, elddon är ju bra att ha med sig så man kan göra upp eld.


Tillbaka till intervjusidan