Intervjun

 

 

 

Dag Nordvall

Berätta om dig själv

Jag är född och uppvuxen i Umeå men båda föräldrarna kommer från Nästansjö och eftersom mamma jobbade som lärare så jag har tillbringat somrarna och loven här i mina morföräldrars hus. Jag har bott ganska många år i Sundsvall där jag undervisade vid Mittuniversitetet men nu jobbar jag på Malgomajskolan i Vilhelmina som lärare i kemi och naturkunskap. Mina stora intressen är lite jakt, fjällvandring, skidåkning samt litteratur. Min mormor ansvarade länge för den biblioteksfilial som fanns i Nästansjö och jag fick många gånger följa med henne dit.

Hur länge har du bott i Nästansjö?

I ett och ett halvt år har jag bott här men jag har fortfarande lägenhet kvar i Umeå.

Vad är det bästa med att bo just här i Nästansjö?

Utsikten! Det är så vacker vy mot horisonten. Sedan är man aldrig "göralös" här. Det finns en mängd med småprojekt som jag kan sakna i stan. Här finns frihet.

Vilket är ditt drömresemål?

Indien. Deras kultur är så helt annorlunda mot vår.

Om du fick tre önskningar vad önskar du dig då?

Svårt.. stora och små önskningar... Ja, men att huset blev renoverat och moderniserat skulle jag önska mig. Sedan önskar jag också att ugnen i bagarstugan skulle bli renoverad (jag vet en man som kan det så jag hoppas det blir av i sommar). Slutligen kan jag ju ta en sådan stor önskning som att jag ska få behålla hälsan.

Vilken plats runt Nästansjö vill du rekommendera andra att besöka?

Heligfjäll, som är ett fantastiskt utflyktsmål. Det är lagom långt att gå upp till toppen och utsikten är magnifik!

Hur tänker du dig Nästansjö om 20 år?

Ja, det är en knivig fråga... Lite bekymrad kan man känna sig när man ser på åldersfördelningen i byn nu. Jag tror nog det kan bli något färre bofasta människor, en del tomma hus och kanske att vi blir utan affär och skola men jag tror ändå att byn håller ställningarna. Det är en livskraftig by som har ett bra läge i förhållande till Vilhelmina. Det är svårt det där med jobb, men jag tror på att det finns en framtid för inlandet i biobränslebranschen.

Om du får ta med dig en sak ifall du gick vilse på Nästansjömyra?

Kompass.


Tillbaka till intervjusidan