Intervjun

 

 

 

Hilma Persson

Berätta om dig själv

Jag är född i Skansnäs tillsammans med nio syskon, varav sju fortfarande är i livet. En av dem drunknade när han skulle rädda en kamrat och en dog på Ransar´n när han 61 år gammal körde fast skotern. Sedan har jag fyra söner, en sonahustru och tre barnbarn i livet. Jag gifte mig 1955 och innan dess jobbade jag som hemvårdarinna i kommunen i tre år. Jag hann nog då jobba i de flesta byar runt Vilhelmina utom Latikberg och Järvsjöby. När jag väl gift mig och flyttat hit hade vi jordbruk med häst, kor och får. Vi fick våra fyra barn men sedan dog Mats (som hade diabetes) när yngste pojken var bara ett år. Farmor hade bott på övervåningen här i huset men då flyttade hon in i en pensionärsstuga där hon levde i ytterligare tre år. Jag fortsatte med jordbruket.

Hur länge har du bott i Nästansjö?

Jag gifte mig med Mats på sommaren 1955 så sedan dess har jag bott här.

Vad är det bästa med att bo just här i Nästansjö?

De flesta platser är nog bra att bo på men vad som är viktigt är att han ett eget hem och stor tomt så ungarna kan röra sig lite som de vill. När pojkarna var små skaffade jag en gamm´skoter som de körde mycket med.

Vilket är ditt drömresemål?

Island vore roligt att åka till. Att bada i de varma källorna. Sedan skulle det också ha varit roligt att ha varit upp på Kebnekaise. Folk kan fara nästan överallt och jag bryr mig inte om det men på dem som har varit upp på Kebnekaise kan jag bli avundsjuk!

Om du fick tre önskningar vad önskar du dig då?

Att jag får vara frisk och att mina närmaste får vara friska. Sedan får det kanske vara bra med önskningar.. fast barnbarnsbarn vore ju förstås roligt att få...

Vilken plats i Nästansjö vill du rekommendera andra att besöka?

Klippen.

Hur tänker du dig Nästansjö om 20 år?

Tänk om man fick önska! Att skolan och affären fick vara kvar och att folk trivs så att de bor kvar i byn.

Om du får ta med dig en sak ifall du gick vilse på Nästansjömyra?

Jag har faktiskt gått vilse där en gång. Det var regn och dimma och jag såg inga konturer men till slut kom jag ju rätt. Men vad jag skulle ta med om jag bara fick ta med en sak. Kompass kanske, fast jag vet egentligen inte om jag tror på det... Nej, jag skulle ta med mig fika och beväpna mig med tålamod!


Tillbaka till intervjusidan