Lerviken

 

 

 

Efter laga skifte  fick alla bönder sina utstakade gårds, skogs och fäbodskiften. Det långsmala skifte som går från Lerviken upp till Sigfrids ägor, tillhörde från början Iljas Anners'n, men överläts till sonen Johan med ett gårdsskifte i byn. När Johan dog, fick hans tre döttrar var sitt skifte i arv. Skiftet vid Lerviken föll på Synas lott. Hon gifte sig i Tresund. Nils Rupert Fredriksson från Rönnkullen tog på sig att dika ut Stormyren en sommar. Många bönder i byn hade var sitt skifte på myren och alla tänkte sig att odla upp myren för att öka få till stånd bättre slåttesland. Det var ett drygt arbete men gav en vacker slant.

Nisse ville skaffa sig en egen torva och lade sommarförtjänsten på att köpa Synas skifte. Han byggde en liten stuga om ett rum och litet kök med järnspis högst upp just nedanför Sigfrids gård. Han vill väl ha nära till Rönnkullen där Jonas och mor Gertrud bodde. Han bodde där själv när han hade arbete i närheten och medan han byggde det första Kapellet i byn, som han skänkte virke till av egen skog samt sin arbetskraft. Han blev mer och mer anlitad att bygga hus och bosatte sig sedan på Vilhelmina. Nisses bror Henrik var en hängiven småviltsjägare, och fick jaga på såväl Nisses som Jonas marker. Han byggde en liten jaktstuga nere vid Kråkviksudden på Nisses skifte. Det var den första sportstugan som byggdes vid sjön. Efter en tid sålde Nisse sitt skifte till Erland Danielsson, som ämnade flytta dit. Han satte i gång med husbygge strax ovanför Plassvägen som skar igenom skiftet ovanför sjön. Under bygg tiden hyrde Danke Henriks stuga nere vid sjön som bostad. Bygget forcerades och på hösten kunde de flytta in i eget hus.

Danke var en arbetsmyra och odlade upp en hel del, men det var ju ett smalt skifte. Lite självvuxet gräs kunde han slå på Nisses gårdstomt nedanför Sigfrids, samt lite starrfoder på Kråkviksudden. I början av Nisses ägande fick han, i Synas ställe, slå foder på udden och lämna som förmåner till Mor Greta, Iljas Anners änka så länge hon levde. 

Källa: Sally Lindström

Lerviken är fortfarande befolkat. Danielssons sålde och stället har sedan bebotts av  Holmström/Hansson, Lundin, Näslund och Flodin/Haglund. 

Tillbaka till sidan om nybyggen och utgårdar